„Zlatá střední cesta“

Pozoruhodným příkladem tohoto starého pořekadla je acido – bazická rovnováha našeho těla. Jinak řečeno tělo se samo snaží udržet si rovnováhu mezi kyselostí a zásaditostí.  Ta je narušována velmi různorodými vlivy např. nedostatečně hlubokým dýcháním, nedostatkem pohybu a spánku, stresem, nekvalitním vzduchem,  přemírou elektromagnetického záření, které nás prostupuje ve stále větší intenzitě. Zvláště výrazným faktorem je naše strava, která je víceméně kyselinotvorná, a tedy tělo spíše překyseluje. Dlouhodobá výrazná odchylka od této rovnováhy je příčinou vzniku nemocí.

Příklady KYSELINOTVORNÝCH potravin : mléko, obiloviny, ovoce (ve velkém množství)

Příklady ZÁSADOTVORNÝCH potravin : citron, zelenina

CITRON (je nutno sklízet ve zralém stavu) zde uvádím zvlášť, protože je velmi dobrým pomocníkem proti překyselení organizmu. Pravidelné popíjení citrónové šťávy rozředěné pitnou vodou pomalu „posouvá“ překyselené tělo do rovnovážného stavu. V této pitné kůře je možno pokračovat i po dosažení „pH rovnováhy“, aniž bychom tělo dostali do opačného tedy zásaditého prostředí.