Melasa vzniká jako vedlejší produkt při výrobě rafinovaného cukru ze třtiny nebo cukrové řepy. Kromě glukózy a sacharózy se v melase vyskytují také důležité enzymy, zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny a celá řada vitamínů skupiny B. Dále obsahuje železo, draslík, sodík, fosfor, zinek, měď a chróm. Melasa obsahuje spoustu organických a minerálních látek a stopových prvků. Zvláště vápník a hořčík ve formě, která je pro tělo velmi dobře vstřebatelná, a navíc je vzájemný poměr těchto prvků správně vyvážený.
Při pravidelném konzumování melasy se dosahuje následujících pozitivních účinků :
– regulace zažívání, zejména při zácpě
– zmírnění kožních ekzémů a alergických projevů
– podpora při hojení zánětů
– povzbuzení organismu při dlouhodobém vytížení, stresu, chronické únavě a pocitech slabosti
– harmonizace činnosti žláz s vnitřní sekrecí
– stabilizace činnosti nervového systému
– vylepšení krvetvorby a tím i krevního obrazu
– příznivého působení na srdce, cévy, krevní tlak
– obnova výstelky kloubních pouzder, takže časem poleví i artrotické bolesti
– zlepšení funkčnosti svalů či eliminace svalových křečí
– pročištění lymfatického systému
Melasa se doporučuje také onkologickým pacientům. Zevně si ji mohou nanášet na kůži, která je poškozená ozařováním, nebo ji mohou jíst. U nemocných se doporučuje 6x denně 1 čajová lžička melasy.
Můžete si připravit výživnou pleťovou masku, pokud do svého krému přimícháte 1 lžičku melasy a nanesete na pleť. Necháte působit 20 minut a opláchnete čistou vodou.
Melasu můžete přidávat také dětem od šestého měsíce, 1x denně na špičku čajové lžičky, nejlépe rozpustit v pití.
Melasu mohou užívat těhotné a kojící ženy a velmi vhodná je zejména pro seniory. Dávkování pro zdravé lidi je 2 čajové lžičky denně.
V naší firmě Masáže Kroměříž se občas setkáváme s klienty, u kterých při konzumaci rafinovaného řepného cukru dochází k nepříjemným alergickým reakcím, jako je např. žaludeční nevolnost či migréna. Pro tyto klienty může být alternativním sladidlem právě melasa.