Plísně v potravinách

Už nejednou !!! jsme nakoupili potraviny, u kterých datum spotřeby bylo v pořádku. Avšak co nebylo v pořádku, byla plíseň obsažená v těchto potravinách. Zvláště nepříjemné bylo, že přítomnost plísně jsme zjistili až po její konzumaci . Plíseň nelze někdy čichem ani chutí ihned rozeznat.  (navíc konzumovali to i naše děti)

Naše fy Masáže Kroměříž proto apeluje i na další potenciální spotřebitele: „Tlačte“ prodejce k bezvadné kvalitě potravin. Nebojte a ozvěte se, požadujte nápravu. Buďte důslední a vyžadujte na prodejcích jasné řešení, aby se problém příště neopakoval.“

Malý živnostník si nekvalitu své práce nemůže dovolit, protože veřejnost si ho sama pohlídá, a tím odpadají kontroly, které u velkých prodejců jsou stejně víceméně formální.

 

Nejznámější plísňové jedy:

Aflatoxin

Mohli jste o něm slyšet v souvislosti s ořechy, hlavně s buráky. Bývá i v sušených plodech, pocházejících z tropů a subtropů. Je to karcinogen, který napadá játra. Může ale poškodit i ledviny, střeva, plíce.

Ochratoxin

může být v obilovinách a výrobcích z nich, v rozinkách i kávě. Může poškodit trávicí soustavu, ledviny, způsobit nechutenství, deprese, průjmy i horečky a příznaky podobné cukrovce – žízeň, časté močení.

Patulin 

nejčastěji vzniká při plesnivění jablek, hrušek, hroznového vína, ale objevuje se i na cereáliích nebo sýru. Má karcinogenní účinky.

Fy Masáže Kroměříž se snaží alespoň toto informací upozornit na nešvary plynoucí z dnešní nesmyslně „urychlené“ doby.