GAPS dieta (Gut And Psychology Syndrome Diet) je terapeutickou dietou běžně používanou k léčení střevních onemocnění, zánětu, autismu, ADHD, depresí, úzkostí a také autoimunitních onemocnění. Tato dieta byla původně inspirována SCD dietou (Specific Carbohydrate Diet – dieta založená na specifických sacharidech), která byla rozvinuta doktorkou Sidney Valentine Haas v období roku 1920 s cílem vyléčit onemocnění trávicího traktu. V roce 2004 doktorka Natasha Campbell publikovala knihu GAPS diet, Gut and Psychology Syndrome, v které nastínila detaily této průlomové diety.
Obiloviny, škrobovitá zelenina a rafinované sacharidy jsou eliminovány z jídelníčku a jsou nahrazeny živinami nabitými potravinami, které je snadné strávit. Jídelní plán GAPS diety je rozdělen na 6 fází, kdy první fáze je nejvíce striktní. Poté se postupně do jídelníčku znovu zařazují určité potraviny, dokud člověk nedojde do takzvané plné GAPS diety bez jakýchkoliv problematických reakcí na dané potraviny. GAPS se soustředí na potraviny plné živin a eliminuje spoustu potravin, které našemu tělu nepřináší až takový užitek, proto je velmi silným nástrojem pro zlepšení zdraví střeva i jiných neduhů.
Díky tomu, že je výzkum v této oblasti stále svým způsobem omezený, je těžké říci, jak až daleko sahají benefity a přínosy GAPS diety, přestože je jasné, že zdraví střeva hraje hlavní roli v mnoha aspektech našeho zdraví. Existuje spousta studií, které zkoumají působení této diety a prokazují, že opravdu spoustu benefitů přináší.