Acidobazická rovnováha

Nerovnováha kyselin a zásad je jednou z podstatných příčin mnoha nemocí – nejen řídnutí kostí, ale také únavy, svalové slabosti, agrese, cukrovky, přes hemeroidy a narušené zažívání až po rakovinu. Čím méně škodlivin přijímáme, tím jsou větší šance na zdravý život bez závažných nemocí.

Kyselinotvorné potraviny :

Maso a masné výrobky – kyselina močová

Vepřové maso – kyselina sírová a dusičná

Sladkosti, cukr, produkty z bílé mouky – kyselina octová

Sladidlo – kyselina mravenčí

Nealkoholické nápoje (sycené a slazené) – kyselina fosforečná

Káva, černý čaj, červené víno – kyselina tříslová

Léky proti bolesti – kyselina acetylosalicylová

Nadměrná tělesná námaha – kyselina mléčná

Stres, hněv – kyselina solná 

Zásadotvorné potraviny :

Meloun, okurka, rajčata, jablka, pomeranče a dále téměř veškeré syrové ovoce a zelenina. Bohužel dnes lze těžko jíst při současné konzumaci masa, sýrů, chleba a ostatních zmíněných zdrojů kyselin v takovém množství, aby nastala ideální acidobazická rovnováha. Z tohoto důvodu je v případě jakékoliv choroby velice účinné tyto potraviny vyřadit ze svého jídelníčku, minimálně na dobu nezbytně nutnou k odeznění problémů. Většinou se ovšem po návratu k původní stravě vrátí i tytéž potíže a je vhodnější přijmout změněný stravovací režim jako trvalý. Pro kontrolu stavu kyselin v organismu se osvědčil velice jednoduchý způsob kontroly kyselosti vlastní moče, která je vždy dokonalým obrazem stavu organismu.